Україна стала привабливим ринком для виробників зброї з балканських країн.

Вівторок, 24 Вересня, 2024
Україна стала привабливим ринком для виробників зброї з балканських країн.

Західнобалканські виробники зброї переживають бум: з 2020 року сербський експорт зброї збільшився на 300%; в Україну з моменту вторгнення поставлено боєприпасів на €800 млн. Експорт Боснії за перші чотири місяці року майже подвоївся порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Її заводи працюють цілодобово.

Особливий інтерес України та її союзників до зброї балканських виробників пов’язаний з їхньою здатністю виробляти боєприпаси та обладнання як радянського, так і натівського стандарту. Також балканська зброя дешева: снаряд може коштувати на 25% менше, ніж західний.

І в Боснії, і в Сербії діють закони, які забороняють продавати зброю в зони бойових дій. Але вони знайшли обхідні шляхи. США, наприклад, є основним покупцем набоїв з Боснії, які вона перенаправляє в Україну. Сербія, попри свою відмову запровадити санкції проти РФ, переправляє тисячі артилерійських снарядів через Чехію, Туреччину тощо.

Для деяких країн виробництво зброї для України це можливість здобути авторитет у США та ЄС, натомість Україна отримує необхідне озброєння.

 

Support independent journalism team

Dear Ukraine Business News reader, we are a team of 20 Ukrainian journalists, researchers, reporters and editors who would humbly ask for your support.

Попередня новина
Західні країни об'єднуються, щоб припинити домінування Китаю на ринку критичних корисних копалин.

Західні країни об'єднуються, щоб припинити домінування Китаю на ринку критичних корисних копалин.

Наступна новина
Україна має поставити в пріоритет розвиток

Україна має поставити в пріоритет розвиток "зеленої" енергетики для залучення інвестицій.

Попередні основні теми