Що відбувається на ринку офісної нерухомості в Україні на третьому році війни?

П’ятниця, 9 Серпня, 2024
Що відбувається на ринку офісної нерухомості в Україні на третьому році війни?

На ринку офісної нерухомості триває спад, який почався ще на тлі пандемії. Пропозиція на ринку росте, а попит – зменшується, як результат, падають орендні ставки усіх класів бізнес-приміщень. Орендарі ж переїжджають зі старих приміщень у першокласні бізнес-центри, розповідають аналітики.

Так, компанії, які раніше винаймали лише площі класу В, тепер зосередилися на об’єктах класу А, зокрема на нових офісних будівлях, що вийшли на ринок у 2020-2022 роках і пропонують дуже вигідні орендні пропозиції. Паралельно, компанії продовжують практикувати дистанційний та гібридний формат робіт, відмовляючись від оренди великих офісів. Іншою причиною стагнації ринку є відсутність потенційних нових великих орендарів офісів через війну.

У Києві в першому півріччі відкрились лише два офісні об’єкти. Раніше планувалось, що на ринку до кінця року з’явиться близько 51 000 квадратних метрів офісних площ у межах чотирьох проєктів. Наразі відкрились два об’єкти класу “В”. Це досить скромне поповнення у порівнянні з темпами зростання навіть у 2022-му.

 

Support independent journalism team

Dear Ukraine Business News reader, we are a team of 20 Ukrainian journalists, researchers, reporters and editors who would humbly ask for your support.

Попередня новина
Компанія

Компанія "Астробілд" керуватиме двома індустріальними парками на Київщині з сумарними інвестиціями в сотні мільйонів доларів.

Наступна новина
Український miltech стартап з виробництва

Український miltech стартап з виробництва "розумних" камер відеоспостереження за полем бою залучив грант від Brave1 на $25,000 і планує масштабуватися.

Попередні основні теми