Prezydent Wołodymyr Zełenski rozmawiał z amerykańskimi ustawodawcami, ale nie udało mu się zmienić stanowiska Republikanów.

czwartek, 14 grudnia, 2023

Zełenski przemawiał w Senacie USA, gdzie spotkał się z liderami obu partii. Opowiedział senatorom o obecnej sytuacji dotyczącej bezpieczeństwa i gospodarki Ukrainy oraz o tym, jak ważne jest utrzymanie istotnego amerykańskiego wsparcia. Po wystąpieniu w Senacie prezydent Ukrainy udał się do Izby Reprezentantów, aby przekonać Republikanów, którzy przewodzą Izbie, do udzielenia pomocy Ukrainie.

Starszy urzędnik Lindsey Graham powiedział, że „nic się nie zmieniło” po spotkaniu senatorów z Zełenskim.

„Nie zmienił mojego zdania na temat tego, co musimy zrobić” – zauważył Graham.

Powiedział Zełenskiemu, że bezpieczeństwo granicy USA jest kwestią kluczową dla zawarcia porozumienia.

Republikański senator Eric Schmitt po spotkaniu z Zełenskim powiedział, że nie usłyszał nic nowego. Według niego ani Zełenski, ani „(żadne) osoby opowiadające się za przeznaczeniem 60 miliardów dolarów” nie powiedziały „jak wygląda zwycięstwo ani jak do niego dojdziemy”.

Support independent journalism team

Dear Ukraine Business News reader, we are a team of 20 Ukrainian journalists, researchers, reporters and editors who would humbly ask for your support.

Senat USA oświadczył, że pomoc dla Ukrainy nie zostanie zatwierdzona przed świętami Bożego Narodzenia.

Fundusz inwestycyjny D3 planuje zwiększyć skalę do ponad 10 mln USD i zainwestował już w siedem startupów obronnych z Ukrainy.

Poprzednie główne tematy